Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеко и бившия министър-председател  Кубатбек Боронов са в

...
Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеко и бившия министър-председател  Кубатбек Боронов са в
Коментари Харесай

Президентът и премиерът на Киргизстан изчезнаха

Президентът на Киргизстан Сооронбай Джеенбеко и някогашния министър-председател  Кубатбек Боронов са в неопределеност, оповестява " Интерфакс ". Агенцията се позовава на изказване на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на страната Омурбек Суваналиев. Според него първите държавни лица не са се появявали обществено от началото на протестните дейности в страната.

Те избухнаха непринудено при започване на тази седмица, проведени от опозицията с искане за анулация на резултатите от извършените парламентарни избори и прераснаха в конфликти, при които минимум 100 души бяха ранени, а един човек почина. Демонстрантите съумяха да завземат сградата на Народното събрание и освободиха някогашния президент Алмазбек Атамбаев, както и други политици от ареста. Депутатите пък гласоподаваха за назначение на някогашния депутат Садир Джапаров за краткотрайно изпълняващ длъжността министър председател. В резултат, действащият  премиер Кубатбек Боронов, както и ръководителят на Народното събрание Дастанбек Джумабеков подадоха оставки. Парламентът пък стартира процедура за импийчмънт на президента.

 В последна сметка ЦИК на Киргизстан разгласи за недействителни резултатите от извършените на 4 октомври избори, само че ситуацията в страната остава напрегната.

От началото на вълненията, в интернет се появиха публикувани няколко обръщения о президента Джеенбеко, само че по този начин и не е ясно къде са записан.
„ Длъжностните лица са напуснали институциите и се намират на секрети места. Не можем да кажем къде тъкмо, доста от тях се крият. Някои от тях, като Боронов /б.р. някогашният премиер/, упорстват, че работят от разстояние и не са подали оставки. ", сподели Суваналиев.

На този декор Съветът за сигурност реши да затвори границата на Киргизстан. Суваналиев добави, че политическата обстановка в страната остава извънредно сложна „ Партиите не могат да се спогодят. Вземаме всички ограничения, с цел да предотвратим конфликти, има доста реваншисти, които могат да ги проворикар. Страните би трябвало да седнат на масата за договаряния, с цел да не дестабилизират обстановката.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР